Forfatter: Finn Schløsser-Møller
Det er stor forskjell på virkeligheten små bedrifter og større bedrifter. Det er ofte derfor det ikke er vanlig med eksterne styremedlemmer i mindre bedrifter. Bedriftene går glipp av mange muligheter til å bruke styret i verdiskapende styrearbeid, og blir overlatt til seg selv og må takle hverdagens utfordringer alene.
Hvor modig er du egentlig når det kommer til å invitere eksterne styremedlemmer inn i din virksomhet?
Ser du fortsatt på eksterne styremedlemmer som en kostnad og ikke som en investering i verdiskaping?
Ser du en forskjell på bedrifter som har et velfungerende styre med eksterne medlemmer og de som ikke har dette?
I dagens Norge er det mange små og mellomstore bedrifter som består av eier som også er daglig leder. Disse bedriftene er også mitt fokus da erfaringen min tilsier at hverdagen din som eier og leder av en slik bedrift er forskjellig fra større bedrifter med flere ansatte og større ressurser.
Det er stor forskjell på virkeligheten, og det er derfor ikke alltid vanlig med eksterne styremedlemmer i mindre bedrifter. Bedriftene går glipp av mange muligheter til å bruke styret i verdiskapende styrearbeid, og blir overlatt til seg selv og må takle hverdagens utfordringer alene.
I tillegg er det fortsatt en overbevisning hos mange at det «kontrollerende» styret er det som er vanlig.
Som eier/leder har du ofte investert mye tid, penger og følelser i virksomheten din. Det er din «baby», og tanken på å dele kontroll eller beslutningstaking med eksterne kan virke skremmende. Dette skaper barrierer mot å åpne opp virksomheten for ekstern innsikt og rådgivning.
Samtidig har du en hverdag hvor du er alene i alle beslutninger og gjerne ville ha hatt noen å diskutere og sparre med. Kan nettopp mangel på innspill og andre perspektiver være noe av årsaken til at du sliter i hverdagen?
Fordommer:
- Tap av kontroll: En vanlig fordom er at å ta inn eksterne styremedlemmer vil føre til tap av kontroll over virksomheten. Eier/leder kan føle at deres visjon og målsettinger vil bli kompromittert.
- Kostnad: Det er en oppfatning at eksterne styremedlemmer er dyre og at det ikke gir tilstrekkelig avkastning på investeringen.
- Kompetanse: Noen eier/ledere kan føle at eksterne styremedlemmer ikke har tilstrekkelig innsikt i bransjen eller den spesifikke virksomheten, og derfor ikke kan bidra positivt.
- «Profesjonelle» styremedlemmer er kun for større bedrifter – passer ikke for min bedrift. Da blir det bare mange ekstra krav på rapportering og oppfølging i en ellers hverdag hvor tiden ikke går opp. Jeg trenger en sparringspartner – ikke noen som stiller enda flere krav, og skaper merarbeid.
Hvorfor det er viktig å bryte disse barrierene?
I en verden hvor forandring er det eneste konstante, står bedrifter ved et kritisk veiskille: tilpass deg eller bli utkonkurrert. De som stikker hodet i sanden og ignorerer behovet for endring, risikerer å bli glemt og utkonkurrert av mer smidige og innovative konkurrenter.
Men ved å ta endring på alvor, investere i kompetanseheving og ha en fremoverlent tilnærming, kan bedriften ikke bare overleve, men også blomstre i et stadig skiftende marked.
Eksterne styremedlemmer kan bringe nye perspektiver og ideer som kan være uvurderlige for verdiskaping, vekst og innovasjon. Selv om det er behagelig å ikke ha noen som stiller spørsmål eller kommer med innspill til utvikling, er det en forutsetning i dag for at du skal utvikle bedriften din og skape vekst og verdier.
I tillegg kan du dra nytte nettverk og kontakter som kan være positivt for virksomheten.
Et eksternt styremedlem er ikke like emosjonelt investert i virksomheten og kan derfor gi mer objektive råd der hvor du selv er for tett på og kan «stå fast» i hverdagen.
Har du med deg en eller flere styremedlemmer kan de også fylle kompetansegap som du som eier og leder eller det eksisterende teamet ikke har.
Derfor skal du også få med styremedlemmer som har den kompetansen du selv og teamet mangler.
Hvordan skal styret bli verdiskapende for din bedrift?
Det første steget er å etablere et styre som faktisk «er et reelt styre» og ikke bare på «papiret» eller «pro forma».
Verdiskapende styrearbeid innebærer at styret har fokus på de tingene som er viktig for at din bedrift skal skape verdier.
En forutsetning for verdiskaping er at styret bruker mye tid på strategidiskusjoner, drift og utvikling av bedriften og ikke på kontrollerende tiltak. Det forutsetter at styret har gode rutiner for de oppgaver som ivaretar de lovmessige oppgavene til styret (som kontroll/økonomioppfølging/tilsyn/risikostyring/beredskap/samfunnsansvar/HMS/personvern (GDPR), etc.
Styremedlemmene må være villige til å investere tid og energi i bedriften. Dette inkluderer forberedelser til styremøter, deltakelse i strategiske diskusjoner, og oppfølging av vedtatte planer.
En aktiv og proaktiv styreleder som «lever med bedriften», også mellom styremøtene er viktig for å lykkes. Har du selv tid til å ha fokus på dette samtidig som du er daglig leder?
Styrelederen er din viktigste samarbeidspartner mellom styremøtene og kan være en verdifull sparringspartner. Det kan derfor være fornuftig at du velger en ekstern styreleder.
Styret bør ha en god miks av kompetanse som komplementerer bedriftens behov. Dette kan inkludere bransjeekspertise, finansiell innsikt, teknologiforståelse, og erfaring med strategisk ledelse.
Styret skal ikke bare fokusere på dagens drift, men også tenke langsiktig og strategisk for å sikre bedriftens fremtidige suksess. Det må derfor være en aktiv pådriver i strategiutvikling – Innovasjon, digitalisering, AI, nye forretningsmodeller – utvikling av eksisterende.
Det er viktig at styremedlemmene har en god relasjon til hverandre og til daglig leder. Dette fremmer åpenhet, ærlighet og effektiv kommunikasjon, som er nøkkelfaktorer for et velfungerende styre. Selv om styret primært har en overordnet rolle, kan engasjement med ansatte gi verdifull innsikt i bedriftens kultur og operasjonelle utfordringer.
Hvordan bryter du barrierene?
- Investering – ikke kostnad: Lag nye rammer for deg selv. Å skaffe kompetanse og sparringspartnere gjennom eksterne styremedlemmer, er en investering i verdiskaping i bedriften – ikke en kostnad.
- Ta det første steget: Start med et eksternt styremedlem – gjerne styreleder og utvid med flere etter hvert som du ser at det «virker».
- Åpen dialog: Det starter med en åpen og ærlig samtale om dine (virksomhetens) behov, mål og utfordringer. Tenk som det skulle være en nyansettelse – still krav til et mulig styremedlem.
- Pilotprosjekt: Man kan starte med mindre prosjekter der eksterne potensielle styremedlemmer kan vise sin verdi og du kan prøve ut et samarbeid.
- Referansesjekk: Snakk med andre eier-ledere som har hatt positive erfaringer med å inkludere eksterne i styret eller som rådgivere.
- Gradvis Integrering: Man trenger ikke gi bort «nøklene til kongeriket» med en gang. Det kan være en gradvis prosess der tillit bygges over tid.
Å bryte ned disse barrierene kan være en utfordrende, men ofte nødvendig prosess for å ta virksomheten til neste nivå.
Viktigheten av å kontinuerlig tilpasse seg, er større i takt med alle endringer rundt oss som skjer. «Er du ikke under utvikling, er du under avvikling»