Styreforeningen har gjennom en rekke år fasilitert fortrolige styrenettverkgrupper som arenaer for kontinuerlig praktisk læring og nettverksbygging innen eierstyring og selskapsledelse, med særlig fokus på verdiskapende styrearbeid.
Det startet med tre styrenettverkgrupper i 2015. Ved inngangen til 2025 har antall grupper nådd 13. Og i løpet av 2025 vil det bli ytterligere nye grupper flere steder i Norge, og forventet også en digital gruppe for å gi tilbud til de som ikke bor sentralt i forhold til stedene hvor de fysiske møtene avholdes.
Hensikt med styrenettverksgrupper
Kompetanseutvikling
Utgangspunktet for styrenettverksgruppene er at den verden vi lever i, har en dynamikk som gjør at styring og ledelse av virksomheter må stadig effektiviseres og strategisk tilpasses. Det å kontinuerlig kunne oppdatere og styrke sin kompetanse fra praktisk læring blant deltakerne, og fra eksperter på viktige temaer, har vist seg å være særdeles verdifullt med henblikk på verdiskapende styrearbeid. Men en forutsetning er at det etableres nødvendig fortrolighet blant deltakerne i gruppene, slik at en kan adressere reelle, praktiske problemstillinger på en åpen måte. Dette sikres ved signering av konfidensialitet blant gruppens deltakere.
I det praktiske styrearbeidet står en ofte overfor problemstillinger hvor det ikke finnes noe fasitsvar som en kan finne i lovverk eller andre steder. Det betyr at beste løsningen kommer en frem til ved å bygge på akkumulert kompetanse og erfaringer. Hvis en da kan akkumulere slike erfaringer både fra eget styrearbeid, og få tilgang til andres erfaringer gjennom styrenettverksgruppene, er dette med på å danne grunnlaget for stadig bedre problemløsninger i styrene, – som virker.
Fordypningstemaer med Board Performance
I tillegg til læring fra hverandre blant deltakerne i en gruppe styrkes læringen ved at det i programinnholdet inkluderes fordypningstemaer (dvs. temaer fra videreutviklingsprogrammet «Board Performance») med eksperter som forelesere på viktige områder for dagens styrearbeid. Etter to års deltakelse i en styrenettverksgruppe vil deltakere dermed ha nådd kravet for gjennomført Board Performance programmet, som vil gi anledning til å bli sertifisert som «Certified Board Director».
Deltakerne kan teste sine løsninger på utfordrende problemstillinger
Ett viktig forhold for deltakerne i styrenettverksgruppene, er muligheten for at deltakerne kan benytte gruppen som et «sounding board», m.a.o. at en deltaker kan teste sine antatte løsninger på konkrete problemstillinger blant deltakerne. Alternativt for vedkommende er å søke konsulent-bistand for dette, som kan koste betydelige utgifter. Det å få råd og vink fra gruppen koster ikke noe ekstra.
Nettverksbygging
I tillegg til læring og kompetanseutvikling er hensikten med deltakelse i styrenettverksgruppene å utvide sitt profesjonelle nettverk. Styreforeningen tilrettelegger på flere måter for å bidra til nettverksbyggingen.
Posisjonering for styreverv
Deltakelse i en styrenettverksgruppe er en hensiktsmessig måte å forberede seg til, og posisjonere seg for, nye styreverv. Du kvalifiserer deg med kompetanse, bygger nettverk, samt at Styreforeningen blir kjent med deg, slik at vi har mulighet til å fortelle om deg som mulig kandidat til ledige styreverv som Styreforeningen blir forespurt om.
Målgruppen for styrenettverksgruppene
Målgruppen for deltakelse i styrenettverksgruppene er styreledere, styremedlemmer og andre i stilling med aktiv relasjon til virksomhetsstyring, herunder bedriftseiere, daglig ledere, valgkomité-medlemmer, advokater, revisorer og styresekretærer.
Mer detaljer om krav og forventninger til deltakere i styrenettverksgrupper finner du her.
Referanser
Vi får stadig positive tilbakemeldinger fra deltakerne i gruppene, hvorav det kan siteres fra følgende uttalelse fra Halvard Fjeldvær, konsernsjef i Svorka AS og med flere krevende styreverv:

– Styrenettverksgruppen gir meg anledning til å reflektere mine ideer og tentative løsninger på reelle problemstillinger i et fortrolig forum blant deltakerne i styrenettverksgruppen.
Halvard Fjeldvær,
Konsernsjef i Svorka AS
I tillegg til læring og kompetanseutvikling er hensikten med styrenettverksgruppene også nettverksbygging. Deltakelse i Styreforeningens styrenettverksgrupper bidrar til å utvide deltakernes profesjonelle nettverk.
Møter og temaer
Møtevirksomhet gjennom året:
- Kjernen av møtevirksomheten for hver styrenettverksgruppe består av 4 ordinære møter á 4 timer, i fysiske samlinger.
- Videre arrangeres et fellesmøte for alle deltakerne med hensikt både faglig læring og nettverksbygging.
- I tillegg, gis det anledning til å delta i Styreforeningens tilbud av:
- 2 spesialseminarer, på Teams á 2,5 timer.
- 2 case-kvelder, på Teams á 2,5 timer.
- For øvrig tilrettelegges for relasjonsbygging i sosiale settinger av varierende art innen de forskjellige gruppene.
Temaer i de ordinære møtene:
Hvert ordinært møte i en styrenettverksgruppe inneholder følgende temaer:
- Ett Board Performance tema (fordypningstema) valgt av deltakerne i gruppen.
- Ett aktuelt tema valgt av deltakerne fra møte til møte.
- Mulighet for et ad-hoc tema.
Mer om temaer og innledere/foredragsholdere finner du her.
Profesjonell fasilitering av styrenettverksgruppene
For å oppnå den tilsiktede effekten av deltakelse i styrenettverksgruppene må det være en profesjonell fasilitering av virksomheten i gruppene. Et viktig grunnlag er å skape den nødvendige trygghet og fortrolighet, slik at de virkelige, praktiske problemstillingene kan bli adressert på en åpen og ærlig måte. Dette er nødvendig for at det skal bli lærerikt for deltakerne i gruppen. Dernest bør fasilitator ha betydelig kompetanse og erfaring fra ledelse og styrearbeid for å kunne identifisere, forstå og bidra til å belyse de aktuelle temaer som adresseres i gruppen.
En oversikt over nettverkslederne / fasilitatorene finner du her.
Betingelser for å bli deltaker i en styrenettverksgruppe
Årlig deltakeravgift: NOK 25 000 eks. MVA / 23 000 eks. MVA for medlemmer i Styreforeningen.
Øvrige betingelser for deltakelse i styrenettverksgrupper finner du her.
Forfatter: Bjarne Aamodt